Voor je 18e verjaardag het rijbewijs halen is mogelijk

Als je al wat ouder bent, dan ben je er waarschijnlijk van op de hoogte dat je vanaf 18 jaar het rijbewijs mag gaan behalen. Dat is jaren zo geweest in Nederland. Sinds enkele jaren is het echter ook mogelijk om al eerder rijlessen te gaan volgen. Op zich natuurlijk een goede ontwikkeling. Zo kan een rijschool je hier absoluut bij helpen om je eerste les te volgen. Er zijn vaak diverse rijscholen te vinden. Je kunt er gerust een paar uitkiezen en daar eens gaan uittesten. Je kunt een proefles bij rijschool Utrecht nemen, helemaal gratis!

Veel jongeren kiezen rond hun 16e verjaardag ervoor om een brommer of scooter te gaan rijden. Dat kan natuurlijk erg leuk zijn, maar er gebeuren met deze doelgroep wel veel ongelukken. Deze stap overslaan en direct voor het autorijbewijs gaan is dan misschien ook wel een verstandigere keuze.

Rijlessen tegenwoordig vanaf 16,5 mogelijk

starten met rijlesDe overheid heeft besloten dat men tegenwoordig van 16,5 rijles mag gaan volgen. Een beetje een vreemde leeftijd natuurlijk dat er ook een halve in zit. Maar het is te berekenen wanneer iemand deze leeftijd bereikt. Er kleven natuurlijk diverse voordelen aan het vroeg rijlessen nemen. Hoe jonger je bent, hoe beter je zou moeten kunnen leren. Je kunt dus meer oppikken. Ook kan het de verkeersongelukken met jongeren op scooters en brommers terugdringen. Wat natuurlijk ook een goede ontwikkeling is.

Rijden met een ervaren bestuurder naast je

Het is natuurlijk erg leuk dat je al vroeg kunt starten met de rijlessen, het is een goede ontwikkeling. Maar als het rijbewijs behaald wordt voordat iemand 18 jaar is, dan gelden er een aantal voorwaarden. Zo iemand mag namelijk niet zelf achter het stuur kruipen, er moet altijd een ervaren bestuurder meerijden.

Een ervaren bestuurder is iemand dis meer dan 5 jaar zijn of haar rijbewijs heeft. Dit is natuurlijk niet ideaal. Het zal er dan ook vaak op neerkomen dat bijvoorbeeld een ouder mee moet in dergelijke gevallen dit wordt ook wel een begeleiderspas genoemd. Aan de andere kant geldt dit ook weer voor een vrij korte periode, want zodra iemand 18 jaar oud wordt zal deze maatregel komen te vervallen en mag er wel zelfstandig de weg op worden gegaan. Het meest ideale is natuurlijk dat iemand een paar maanden voor de 18e verjaardag start en op of vlak na de verjaardag kan afrijden. Zo kan er veel tijd worden gewonnen en mag iemand sneller zelf de openbare weg op.

Written By leontien