Hoe kom je erachter hoeveel karaat goud is?

Goud is over de hele wereld een gewild goedje. We kennen het edelmetaal vooral als materiaal voor sieraden. Soms wordt goud ook als belegging voor andere producten gebruikt. Zo zijn er bijvoorbeeld rijke oliesjeiks en miljardairs die grote delen van hun huis met goud laten beleggen.

Ook in de industrie wordt goud vaak gebruikt. In de meeste telefoons zit bijvoorbeeld al snel een paar milligram goud. Wanneer goud voor sieraden wordt gebruikt dan wordt hier meestal een legering van gemaakt. Dit wil zeggen dat het goud met een ander metaal gemengd wordt om het steviger te maken.

Een sieraad is daardoor vrijwel nooit puur goud. Als we de puurheid van een gouden sieraad moeten bepalen dan wordt hiervoor de graadmeter karaat aangehouden. Maar hoe kom je erachter hoeveel karaat goud is?

Verschillende manieren karaat van goud bepalen

karaatErachter te komen hoeveel karaat een gouden sieraad is kan op verschillende manieren gedaan worden. Zo zijn er bijvoorbeeld kits met verschillen vloeistoffen verkrijgbaar waarmee het aantal karaat van goud kan worden vastgesteld. Op het goud wordt dan een klein krasje gemaakt waar vervolgens een druppel van de vloeistof op wordt gelegd. Door vervolgens over de plek te wrijven kan men het karaat vaststellen door te kijken of de kras blijft of verdwijnt. Een andere manier is het gewicht van een sieraad berekenen. De geprefereerde manier van karaat bepalen is tegenwoordig echter met een digitale meter. Er is bijvoorbeeld 14, 18 of 22 karaat goud. Door een metalen pin van de meter tegen het materiaal te houden kan je op een scherm digitaal aflezen hoeveel karaat het goud is.

Belang om achter het aantal karaat te komen

Achter het aantal karaat van goud komen is vooral van belang wanneer je van plan bent een sieraad te kopen of te verkopen. De waarde van gouden sieraden worden immers bepaald door het gezicht aan goud dat hierin verwerkt is. Een mooi design van een ketting, armband of oorbellen is voegt in de meeste gevallen niks toe aan de waarde. Vaak wordt ervoor gekozen om de sieraden om te smelten om het goud te verkopen en opnieuw te gebruiken. In deze gevallen is het dan ook belangrijk om achter het aantal karaat te komen.

Written By leontien